Vlad a slabit 7,5 kg in 2 luni, la Centrul NutriFitness pentru copii

În primul rand vreau sa mă prezint. Mă numesc Nicoleta, am 42 de ani și sunt mama a doi copii.  Vlad 9 ani și Raluca 19 ani. Sunt căsătorită de 21 de ani cu Doru, pe jumătate ardelean… Așa începe povestea kilogramelor in plus.  Acolo, în Ardeal, s-au depus o mare parte din kilograme.

Vlad părea doar durduliu, dar încet, încet se rotunjea mai mult…

Soțul meu a avut obezitate morbidă (156 kg), iar prin sport, mult sport (sală și bazin) şi dietă, a reușit în 2 ani și ceva să scape de 63 kg. Eu, la fel, m-am luptat mulți ani, dar nu am avut ambiția lui și tot timpul am pus kilogramele la loc, iar acum m-am plafonat de tot … sper sa îmi revin. Fiica mea a avut și ea probleme, reușind acum 4 ani să scape de 25 kg pe care le menține.

Vlad, practic, era singurul mai normal în greutate din familie, până când, în urma cu doi ani si ceva, a început să asimileze kilogram cu kilogram. În primă fază nu am dat importanţă. Părea doar durduliu, dar încet, încet se rotunjea mai mult. Știam despre Centrul NutriFitness,  citeam pe facebook despre el,  dar spuneam că o sa îmi fac timp să îl duc pe Vlad, tot timpul însă găsind alte activități pe care le consideram mai importante,  amânând momentul deciziei.

Alimentația lui zilnică avea multe calorii, clar… Toți ai casei mâncam fast food, ore nepotrivite, mai ales seara, el completa cu multe fructe, dulciuri care nu prea lipseau din casă, nu prea multă mișcare. Tot ce trebuia pentru ca să se depună kilogramele. Nu copilul era de vina, ci eu, normal. Spun eu şi îmi asum greşeala pentru că eu eram cu ei acasă, eu găteam, soțul meu fiind foarte ocupat. Copilul, devenit gurmand, mănâncă practic  ce i se oferă, cât i se oferă, ce mănâncă mama, tata și sora. Corect. De sărbători  eram în Ardeal la bunicii soţului, unde tentațiile culinare erau cu bogăție pe masa, specific ardelenilor (mâncăruri grase, dulciuri nenumărate). Toți plecam de acolo  cu multe kilograme în plus, după 2 săptămâni petrecute cu familia.

Ziua în care am decis să îl duc pe Vlad la Centru NutriFitness a fost ziua în care cântarul a arătat 53.3 kg la numai 9 ani

Despre Centru de Nutriţies şi Fitness pentru copii şi adolescenţi NutriFitness am aflat de la băiatul nașilor mei, un împătimit al sportului și al mișcării de orice gen. Este instructor de înot la un bazin. El ne-a recomandat să ne ducem cu Vlad și să cerem sfaturi pentru a-l ajuta să scape de kilogramele în plus.

Ziua în care am decis să îl duc pe Vlad la Centru NutriFitness a fost ziua în care cântarul a arătat 53.3 kg la numai 9 ani, când tocmai plecasem sa îi cumpăr haine și ajunsese la pantaloni să poarte mărimea 164. Mi-am dat seama că nu e de lăsat așa și trebuie să fac ceva. Eu am avut 57 kg la 21 ani și 1,76 înălțime, cum sa aibă el 54 la 9 ani ?

Am sunat, l-am programat și am ajuns la doamna nutriţionist Roxana Trupină, unde a fost evaluat și unde i s-a dat dietă personalizată, pe care am încercat să o punem în aplicare . M-a ajutat dieta sa mă  inspir, sa îmi fac idei de meniuri, încercând sa îl fac cât de cât pe gustul lui și preferințele culinare. Am lucrat în echipa.

Am început lupta cu kilogramele. Aliatul nostru este Centrul NutriFitness.

Nu a fost uşor și nu e ușor nici acum. E foarte greu sa convingi un copil de 9 ani și nu numai, că trebuie să scape de kilogramele în plus, ca trebuie să aibă altă alimentație, mai ales că tot tu ca părinte, până atunci l-ai îmbuibat cu „bunătăţi”, bombe calorice. Nu e ușor sa îi convingi, dar ajutorul a venit din partea centrului NutriFitness,  a doamnei  Roxana Trupină, care a știut cum să le explice importanţa alimentației sănătoase, cum să diferențieze un aliment nesănătos de unul sănătos, cum sa citească pe ambalajul unui produs şi  ce să evite. Totul prin filmuleţe animate,  spuse şi redate în așa fel încât ei sa fie captaţi, interesați și încântați. Nu degeaba a venit Vlad acasă și a zis ca el niciodată nu mai mănâncă fast food pentru că e cea mai nesănătoasă mâncare. Am crezut că nu aud bine.

Antrenorii centrului au făcut ca sportul sa fie ceva serios, dar în același timp distractiv, ca o joaca, atrîgându-i în mod plăcut. Vlad după nici doua antrenamente, mi-a cerut sî îi măresc cu încă o oră. Să facă două ore /ședința. Devenise mai vioi și abia aștepta orele de fitness.                       

Vlad serveşte acum porţie de copil de 9 ani, nu de adult

Acasă am intrat noi în rol. Am luat anumite decizii, urmând și o parte din sfaturile doamnei nutriţionist. Spun o parte, pentru ca din fericire am studiat și eu mult timp despre nutriție, știu foarte multe, m-am informat, dar din păcate, nu le puneam în practica.  Am ales din dieta dumneaei, alimentele pe care știam ca el le prefera, combinându-le cu alimentele de dieta, astfel încât să nu simtă că ţine dietă, micşorându-i  totodată porţia considerabil. Acum practic, avea în fata porție de copil de 9 ani, nu de adult cum avusese pana acum. Am ales o farfurie mai mica, pentru ca așa părea mult mai plina…

Mici trucuri :

– în frigider nu mai există decât produse dietetice (cel puțin unde are el mai mult acces )

– la cumpărături nu merg cu el (se uită cu jind la rafturile cu dulciuri și este un chin)

– anunțați bunicii că el nu mai are voie sa pape prostioare (aici am cam avut de furcă, așa ca am rărit vizitele la bunici)

– alimentele interzise gen chipsuri, pop corn, dulciuri rafinate, nu le-am scos definitiv din meniu. A fost decizia mea să le folosesc pentru ca  Vlad să  vadă că dacă eşti la dietă nu e atât de greu. Le primește mai rar (o dată, de două ori pe săptămână), cantitatea este extrem de mică (de poftă, cum se spune) …. câteva chipsuri, un cub, două de ciocolată, o înghețată mica, un triunghi de pizza, maxim 7-8 paie de cartofi prăjiți, doua trei linguri de spaghetti etc… Ideea este ca toate aceste alimente interzise, Vlad le-a primit până în ora 16, în zilele când avea antrenament. Primea un sigur fel de aliment, nu cumulate (ex. dacă a mâncat puține paste, nu mai primea și ciocolata), iar seara, cina era extrem de redusă din punct de vedere  caloric. Ştia că dacă  o dată sau de două ori maxim pe săptămână primea ceva interzis de dimineață sau la prânz,  seara mânca doar o salată mai ușoară, tip salată grecească sau bulgărească.

Vlad a slăbit 7,5 kilograme în numai 2 luni. Sunt mândră de el.

Nu a fost uşor, repet. Avea obiceiul să „servească” din frigider când nu eram pe fază, să ascundă, dar pe parcurs a început sa înțeleagă, mai ales ca a văzut și rezultate. Îl urcam des pe cântar și la fiecare 100 grame în minus era încurajat şi felicitat pentru reușită.  Contează mult sa aibă încredere în el și în forțele lui. Nu a avut un meniu strict, însă a înțeles cât de cât ce sa consume și încă ne luptăm să ţină mai departe.

Sportul l-a ajutat enorm : doua ore de fitness la centru, de trei ori pe săptămână, handbal, de doua ori pe săptămână, plimbările cu bicicleta, înotul sâmbăta la bazin (momentan am întrerupt).

Toate astea l-au ajutat pe Vlad sa fie mai sănătos, mai vioi și nu în ultimul rând, mai ușor cu 7.5 kg, în doar doua luni. Se putea și mai bine, dar am tot avut musafiri la mare, am ieșit des la  restaurant și au fost momente în care refuza să mănânce salate sau altceva și i-am mai scăpat interzise.

Recomand părinților Centrul NutriFitness. Nu stați pe gânduri cum am stat eu și faceți un bine copilului și adolescentului dumneavoastră obez sau supraponderal, ajutându-l să fie sănătos. Nu toţi ne dorim sa avem copii sănătoşi ? Măcar mergeți și vedeți despre ce e vorba.

Vlad trebuie să mai slăbească încă vreo 5 kg. Sunt tare mândra de el și acum stau și pe el hăinuțele mai bine. De la 164 la pantaloni, deja a ajuns la 152.

Sunt mândră de băiatul meu frumos și mai ales sănătos. O să fac tot ce pot să îi mențin gândirea pozitivă în privința alimenației. Nu e o dietă, e un stil de viață sănătos…. așa trebuie să i se întipărească în memorie.

 

related posts

Author post

nutri 20 septembrie 2016

view all post by